dijous, 28 de novembre del 2013

El desafiament de l'ordinador Watson al cervell humà

Xarxes

Quan les xarxes fan créixer la desigualtat
CARLES CAPDEVILA 
| Actualitzada el 21/10/2013 00:00

LES XARXES SOCIALS ofereixen oportunitats fascinants. Però estudis fets en universitats nord-americanes disparen algunes alertes. Per exemple, que la fragmentació en grups no afavoreix la meritocràcia, sinó tot el contrari. En els cercles d'amics i coneguts en què la gent té feina, es poden avisar de vacants que hi ha, i s'està demostrant que aquestes xarxes són molt útils per connectar de manera ràpida la gent adequada perquè es presenti a una selecció. Són més eficients que alguns tipus d'anuncis a l'abast de tothom que busca feina. Però en els cercles en què la majoria de gent està aturada, no tenen accés natural a aquesta informació d'opcions per deixar d'estar-ho. Té una lògica aclaparadora, i ben aclaparat és com et quedes quan hi dónes un parell de voltes. Perquè si un somni sembla possible ara és poder accedir a tothom, poder-te agrupar per grups d'interessos, poder desafiar amb un sol clic on has nascut, quins serien els teus amics predestinats. Hi ha un món global, i sembla que no hi ha límits per al que s'espavila, per al que combina esforç i talent. Doncs no, sota una aparença de llibertat absoluta, els mecanismes pels quals anem agregant persones als nostres cercles virtuals mantenen algunes barreres. Fins i tot aixequen alguns nous murs invisibles. Ara que podem accedir a qui volem, ens acostem cada cop més a gent com nosaltres. I això fa créixer la desigualtat. Tots podem semblar iguals davant la llei de Facebook i Twitter, però també aquí alguns són més iguals que altres.

INFORME DE SÍNTESI














INTRODUCCIÓ

Fer aquesta PAC m’ha  portat molta feina: llegir les lectures i entendre-les, seguir el debat CTS  i treballar-lo, preocupar-me penso que excessivament potser per saber com fer un mapa conceptual, no per l’ús del programa que és molt fàcil, sinó per entendre que havia de posar.   Estic segura que aprendre a fer mapes conceptuals ajuda a estructurar el pensament, aclarir i reforçar conceptes però jo encara no ho sé fer gairebé. Aquestes activitats ha contribuït a experimentar en mi algun canvi de model conceptual perquè m’han fet avançar d’una concepció que tenia de la tecnologia educativa, plena de mites a una altra molt més científica que em permetrà avançar en l’anàlisi de la pràctica educativa i en el disseny, l’aplicació i la valoració  d’eines i instruments que facilitin aquesta anàlisi


REPRESENTACIÓ MAPA CONCEPTUAL
És possible representar i sintetitzar el coneixement conceptual d’un article i d’aquest mòdul 1 en forma d’un mapa conceptual? De què ens serviria això? Quina seria la manera més fàcil de fer-ho?
Respecte si és possible representar i sintetitzar el coneixement conceptual d’un article en forma de mapa penso que SÍ, el que passa que com tota novetat requereix d’un aprenentatge el qual s’adquireix tenint un aprenentatge diferent que es rep a través d’una manera d’ensenyar diferent (la vostra ho és). Per tant el fer un mapa conceptual requereix canviar el nostre model conceptual de com aprenem, com resumim i com representem els conceptes en el nostre cervell. Això vol dir fer servir la tecnologia educativa per construir coneixement i fer canvis en els processos d’ensenyament-aprenentatge, canvi “de” l’educació i “en” l’educació. A mi particularment m’ha atabalat per què? Perquè no en sé prou per fer-ho bé, la qual cosa no vol dir que no m’interessi i que no vulgui canviar, però tot canvi exigeix un esforç i normalment els esforços costen de fer, són difícils tal com anaven dient els meus companys en el fòrum i a més l’èxit no està garantit.
A mi fer el mapa conceptual m’ha anat bé però estic segura que no ha estat tan profitós com caldria, segurament m’hauré deixat conceptes molt importants i hauré posat conceptes més secundaris.
Estic segura que si el mapa conceptual està ben fet, la seva representació  gràfica posa de manifest totes les relacions que s’estableixen entre les diferents branques científiques i com influeixen unes sobre les altres in en quina mesura. (en aquest cas) El programa CmapTools és un bon recurs i facilitat molt la feina i moltes vegades m’ha guiat o potser m’ho ha semblat a mi.

Per què m’ha servit fer el mapa conceptual? Per a mi el més important és que la Tecnologia Educativa propicia les TIC i aquestes afavoreixen l’aprenentatge col·laboratiu, la construcció del coneixement, el canvi de model conceptual i el debat  CTS que hem tingut amb tots els companys i companyes de l’aula posant-nos en un bàndol determinista o socio-determinista m’ha servit per adonar-me que les persones que estàvem en un bàndol o en un altre no érem puristes del tot. Com que vivim en la societat aquesta influeix totalment en no poder ser 100% deterministes ni 100% socio-deterministes perquè la tecnologia és molt important: en medicina, en fer-nos la vida més fàcil, en poder compartir coneixements i vivències, en estudiar a distància malgrat els impediments físics que tinguem, etc. És important la TE perquè en una paraula propicia l’aprenentatge significatiu.
La Tecnologia per mi interactua amb la ciència i produeix transformacions culturals en la societat ja que incideix en l’educació i evidentment es produeixen canvis.
Per mi ha estat un descobriment la fonamentació de la Tecnologia Educativa en la psicologia des dels corrents de la Psicologia de la Gestalt, la conductista; i la cognictiva i constructivista.
Les teories de la comunicació també han contribuït indirectament a fer replantejar-se els seus objectius d’actuació a la TE. L’important perquè la comunicació és produeixi no és el que s’emet, sinó el que li arriba al receptor.; l’important no és el que comunica el professor, sinó el que aprèn l’estudiant. Una experiència personal de canvi de model en aquest cas relacionat amb la comunicació el vaig experimentar quan vaig deixar de donar classes a cicles formatius de disseny gràfic on els meus receptors eren persones avesades en l’ús de les tecnologies i interessades en aprendre, la majoria nois i noies creatives, jo el l que els hi explicava la majoria ho entenien molt bé i el missatge arribava amb claredat, tots aprenien d’una manera determinada. La tecnologia com a recurs imprescindible per a dissenyar revistes, diaris, llibres i tots tipus de material gràfic. Però ara fa  10 anys jo vaig canviar el meu perfil professional i m’estic dedicant a fer classes a nois i noies nouvinguts de 16 a 18 anys que no saben gen de català ni castellà i que cada persona ve d’una cultura i han aprés en un context diferent. En tots aquests anys d’aprenentatge, en els qual he fet un postgrau en Educació Plurilingüe, màster en Educació de Persones Adultes, i algunes assignatures de Psicopedagogia, he experimentat un canvi de model conceptual. Els meus alumnes d’ara no reben tots igual el meu missatge, normalment quan estic explicant alguna cosa penso en com ells m’estan entenen, cada un/una rep el missatge d’una manera diferent i jo he de buscar recursos per aprofitar el que ells porten de la seva cultura país i llengua (sempre no romànica) i afegir els nous coneixements. Per tant no és tan important el que jo dic sinó com ho aprenen ells/elles. Les TIC em serveixen perquè es poden adaptar a les característiques dels receptors. Fer petites presentacions, generar material gràfic i interactiu, fer jocs didàctics i acostar-nos al seu país per fer-nos partícips dels seus enyors.

Com puc fer més útil el mapa? Fent-ne molts i aprenent a fer-los.
Com a conclusió manifestaré que per mi eren masses conceptes que havia de posar al mapa i al final potser n’he posat massa pocs. Estic segura que he aprés més que el que el mapa pot manifestar. Si hagués estat colze a colze amb algun/a alumne/a més  (cooperant) m’hauria enriquit més i hauria aprés més. Però per això hauria estat millor la classe presencial


Entre el mapa inicial al final hi ha una diferència molt gran, en el primer hi ha una intuïció que no estava malament però jo tenia el concepte que la tecnologia era la ciència aplicada. Suposo que puc fer més llegible i útil el mapa si utilitzo bé els connectors perquè hi entès bé les relacions.

dimarts, 1 d’octubre del 2013

QUESTIONS DE DESENVOLUPAMENT BREU

  1. ¿Creus que el progrés en el coneixement tecnològic i científic determina i garanteix el progrés econòmic i social?

Potser garantir, garantir de manera exacte no, ja que el factor humà és molt determinant. Evidentment que  el coneixement científic i tecnològic  fa progressar una societat en tots els àmbits. Afavoreix el descobriment de tractaments per a les malalties de manera molt més ràpida i eficaç, afavoreix l’ensenyament aprenentatge, la tecnologia facilita la feina i es pot avançar més ràpidament ja que cada vegada es tenen més mitjans.


  1. ¿Estàs d’acord en què la constant fonamentació científica de les diferents tecnologies és garantia de la neutralitat ideològica d’aquestes tecnologies? Què en penses?

Hauria de garantir, però no hi ha res que sigui neutral. Ja que estic segura que els científics i els tècnics o poden ser, però els governs i el poder ho fa servir pels seus interessos i moltes vegades els interessos econòmics no són els interessos de la societat.


  1. Expressa el teu grau d’acord: Tenir present les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) abans, durant i després de qualsevol activitat d’ensenyament-aprenentatge és un requisit indispensable actualment.

Per mi sí, però tal com he dit a la meva presentació porto des del 1984 utilitzant les TIC . A l’any 1986 ja tenia un Mac a casa meva i encara que sembli mentida em costa escriure a mà. Les TIC afavoreixen i faciliten les activitats d’ensenyament-aprenentatge ja que es poden utilitzar totes els media. Música, vídeo, dibuix, fotografia, text, etc... Facilita l’aprenentatge i l’autoaprenentatge degut a la seva interactivitat. Es pot disposar de tot tipus de material, l’únic que em preocupa és que no vivim prou anys per aprendre tantes coses.

  1. ¿Quines són les causes que originen els profunds canvis que estem patint en tots els àmbits en els darrers anys?

Que la comunicació avança com mai havia avançat.  Cada dia es descobreixen, es fabriquen, s’investiguen i apareixen nous maquinaris, nous programaris a nivell tecnològic i al mateix temps apareixen noves tècniques mèdiques i biològiques a nivell científic. No tenim temps de sorprendre’ns per un invent quan en surt un altre més sorprenent encara.

  1. Defineix en una frase i digues quin és l’objecte d’estudi, en una segona frase, de la Tecnologia Educativa

Cal sentir la necessitat d’aprendre per un mateix i la tecnologia educativa facilitar l’aprenentatge significatiu.

  1. Posa un exemple de transmissió de coneixement i un altre de construcció del coneixement.

Transmissió de coneixements: Classes magistrals.  Construcció del coneixement: Realització de projectes, investigació i resolució de problemes.


  1. Expressa el teu grau d’acord amb la següent afirmació i argumenta el perquè: “El context és part del coneixement que la persona utilitza per tal d'explicar i donar sentit a una idea".

Estic totalment d’acord amb aquesta afirmació ja que a vegades hi ha persones que no saben treballar  amb TICS i això els impedeix fer arribar a més persones el seu coneixement. Si una persona té coneixements de contextos complexos penso que serà més rica a l’hora de donar sentit a una idea.


  1. ¿Has pensat en la possibilitat d’adaptar l’entorn de la UOC a les teves necessitats i les dels teus companys i professors (opció Personalitza)? Inclusió del missatge al qual es respon (el lector tindrà una idea del que origina i els detalls del teu missatge), número de missatges visualitzats en les bústies compartides (útil quan hi ha molta comunicació a algunes bústies), signatura de correu (per facilitar la comunicació i  posar a un clic de distància altres mitjans de comunicació teus...?

Sempre que es posin facilitats a l’hora de millorar la lectura i fer fàcil la cerca de missatges millor, evidentment. Trobo a faltar algunes millores en les bústies quan es busquen persones per fer grup. Es podrien poder ordenar per nom. I altres millores.-

  1. Comptes amb els coneixements previs que el Pla docent indica per poder ser eficaç durant el desenvolupament de l’assignatura? Fins a quin punt? Pots instal·lar programari, iniciar l’exploració de nou programari pel teu compte, gestionar arxius i comptes amb una actitud positiva cap a web 2.0? Ets capaç de llegir en pantalla (buscar paraules, fer servir l’índex amb hipervincles, moure’t en el document...? i mantenir uns apunts digitals on acumulis la informació de diferents fonts?

Sí. Suposo que ho podré fer tot, encara que alguna cosa hagi de practicar i investigar sobre com es fa, però és tracta d’això,

Situa’t de 0 a 10 (0 gens d’acord 10 molt d’acord)

TE2) L’objecte principal de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: __8____
CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: __10____
TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : ___10____
DT2) La tecnologia es basa en la ciència per la qual cosa és neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: ___6__
CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: 8_____
DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: _5____
TE1) La Tecnologia Educativa per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC: ___8____
DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: __10____
TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: __7______
DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: ___10_____



MAPA DE CONCEPTES





  1. Comenta el teu grau de compromís en relació als coneixements previs   que has reflectit en aquest document. Fins a quin punt creus que els defensaries davant d’un tribunal? Creus que poden canviar els teus esquemes en un futur proper?


Jo em sento totalment segura dels meus coneixements previs i penso que en tinc suficients per poder seguir l’assignatura, porto molts anys treballant i utilitzant les TIC i TAC. El que no sé fer gaire són mapes conceptuals i  és una cosa que em caldria aprendre a fer bé. Com que no he pogut consultar documents m’ha quedat senzill.


Conclusions


Quines primeres impressions reps en realitzar aquesta primera activitat?

He trobat que és una activitat completa i que obliga a pensar molt.
M’ha agradat fer-la i m’ha fet reflexionar abans de contestar.