dijous, 28 de novembre del 2013

El desafiament de l'ordinador Watson al cervell humà

Xarxes

Quan les xarxes fan créixer la desigualtat
CARLES CAPDEVILA 
| Actualitzada el 21/10/2013 00:00

LES XARXES SOCIALS ofereixen oportunitats fascinants. Però estudis fets en universitats nord-americanes disparen algunes alertes. Per exemple, que la fragmentació en grups no afavoreix la meritocràcia, sinó tot el contrari. En els cercles d'amics i coneguts en què la gent té feina, es poden avisar de vacants que hi ha, i s'està demostrant que aquestes xarxes són molt útils per connectar de manera ràpida la gent adequada perquè es presenti a una selecció. Són més eficients que alguns tipus d'anuncis a l'abast de tothom que busca feina. Però en els cercles en què la majoria de gent està aturada, no tenen accés natural a aquesta informació d'opcions per deixar d'estar-ho. Té una lògica aclaparadora, i ben aclaparat és com et quedes quan hi dónes un parell de voltes. Perquè si un somni sembla possible ara és poder accedir a tothom, poder-te agrupar per grups d'interessos, poder desafiar amb un sol clic on has nascut, quins serien els teus amics predestinats. Hi ha un món global, i sembla que no hi ha límits per al que s'espavila, per al que combina esforç i talent. Doncs no, sota una aparença de llibertat absoluta, els mecanismes pels quals anem agregant persones als nostres cercles virtuals mantenen algunes barreres. Fins i tot aixequen alguns nous murs invisibles. Ara que podem accedir a qui volem, ens acostem cada cop més a gent com nosaltres. I això fa créixer la desigualtat. Tots podem semblar iguals davant la llei de Facebook i Twitter, però també aquí alguns són més iguals que altres.

INFORME DE SÍNTESI














INTRODUCCIÓ

Fer aquesta PAC m’ha  portat molta feina: llegir les lectures i entendre-les, seguir el debat CTS  i treballar-lo, preocupar-me penso que excessivament potser per saber com fer un mapa conceptual, no per l’ús del programa que és molt fàcil, sinó per entendre que havia de posar.   Estic segura que aprendre a fer mapes conceptuals ajuda a estructurar el pensament, aclarir i reforçar conceptes però jo encara no ho sé fer gairebé. Aquestes activitats ha contribuït a experimentar en mi algun canvi de model conceptual perquè m’han fet avançar d’una concepció que tenia de la tecnologia educativa, plena de mites a una altra molt més científica que em permetrà avançar en l’anàlisi de la pràctica educativa i en el disseny, l’aplicació i la valoració  d’eines i instruments que facilitin aquesta anàlisi


REPRESENTACIÓ MAPA CONCEPTUAL
És possible representar i sintetitzar el coneixement conceptual d’un article i d’aquest mòdul 1 en forma d’un mapa conceptual? De què ens serviria això? Quina seria la manera més fàcil de fer-ho?
Respecte si és possible representar i sintetitzar el coneixement conceptual d’un article en forma de mapa penso que SÍ, el que passa que com tota novetat requereix d’un aprenentatge el qual s’adquireix tenint un aprenentatge diferent que es rep a través d’una manera d’ensenyar diferent (la vostra ho és). Per tant el fer un mapa conceptual requereix canviar el nostre model conceptual de com aprenem, com resumim i com representem els conceptes en el nostre cervell. Això vol dir fer servir la tecnologia educativa per construir coneixement i fer canvis en els processos d’ensenyament-aprenentatge, canvi “de” l’educació i “en” l’educació. A mi particularment m’ha atabalat per què? Perquè no en sé prou per fer-ho bé, la qual cosa no vol dir que no m’interessi i que no vulgui canviar, però tot canvi exigeix un esforç i normalment els esforços costen de fer, són difícils tal com anaven dient els meus companys en el fòrum i a més l’èxit no està garantit.
A mi fer el mapa conceptual m’ha anat bé però estic segura que no ha estat tan profitós com caldria, segurament m’hauré deixat conceptes molt importants i hauré posat conceptes més secundaris.
Estic segura que si el mapa conceptual està ben fet, la seva representació  gràfica posa de manifest totes les relacions que s’estableixen entre les diferents branques científiques i com influeixen unes sobre les altres in en quina mesura. (en aquest cas) El programa CmapTools és un bon recurs i facilitat molt la feina i moltes vegades m’ha guiat o potser m’ho ha semblat a mi.

Per què m’ha servit fer el mapa conceptual? Per a mi el més important és que la Tecnologia Educativa propicia les TIC i aquestes afavoreixen l’aprenentatge col·laboratiu, la construcció del coneixement, el canvi de model conceptual i el debat  CTS que hem tingut amb tots els companys i companyes de l’aula posant-nos en un bàndol determinista o socio-determinista m’ha servit per adonar-me que les persones que estàvem en un bàndol o en un altre no érem puristes del tot. Com que vivim en la societat aquesta influeix totalment en no poder ser 100% deterministes ni 100% socio-deterministes perquè la tecnologia és molt important: en medicina, en fer-nos la vida més fàcil, en poder compartir coneixements i vivències, en estudiar a distància malgrat els impediments físics que tinguem, etc. És important la TE perquè en una paraula propicia l’aprenentatge significatiu.
La Tecnologia per mi interactua amb la ciència i produeix transformacions culturals en la societat ja que incideix en l’educació i evidentment es produeixen canvis.
Per mi ha estat un descobriment la fonamentació de la Tecnologia Educativa en la psicologia des dels corrents de la Psicologia de la Gestalt, la conductista; i la cognictiva i constructivista.
Les teories de la comunicació també han contribuït indirectament a fer replantejar-se els seus objectius d’actuació a la TE. L’important perquè la comunicació és produeixi no és el que s’emet, sinó el que li arriba al receptor.; l’important no és el que comunica el professor, sinó el que aprèn l’estudiant. Una experiència personal de canvi de model en aquest cas relacionat amb la comunicació el vaig experimentar quan vaig deixar de donar classes a cicles formatius de disseny gràfic on els meus receptors eren persones avesades en l’ús de les tecnologies i interessades en aprendre, la majoria nois i noies creatives, jo el l que els hi explicava la majoria ho entenien molt bé i el missatge arribava amb claredat, tots aprenien d’una manera determinada. La tecnologia com a recurs imprescindible per a dissenyar revistes, diaris, llibres i tots tipus de material gràfic. Però ara fa  10 anys jo vaig canviar el meu perfil professional i m’estic dedicant a fer classes a nois i noies nouvinguts de 16 a 18 anys que no saben gen de català ni castellà i que cada persona ve d’una cultura i han aprés en un context diferent. En tots aquests anys d’aprenentatge, en els qual he fet un postgrau en Educació Plurilingüe, màster en Educació de Persones Adultes, i algunes assignatures de Psicopedagogia, he experimentat un canvi de model conceptual. Els meus alumnes d’ara no reben tots igual el meu missatge, normalment quan estic explicant alguna cosa penso en com ells m’estan entenen, cada un/una rep el missatge d’una manera diferent i jo he de buscar recursos per aprofitar el que ells porten de la seva cultura país i llengua (sempre no romànica) i afegir els nous coneixements. Per tant no és tan important el que jo dic sinó com ho aprenen ells/elles. Les TIC em serveixen perquè es poden adaptar a les característiques dels receptors. Fer petites presentacions, generar material gràfic i interactiu, fer jocs didàctics i acostar-nos al seu país per fer-nos partícips dels seus enyors.

Com puc fer més útil el mapa? Fent-ne molts i aprenent a fer-los.
Com a conclusió manifestaré que per mi eren masses conceptes que havia de posar al mapa i al final potser n’he posat massa pocs. Estic segura que he aprés més que el que el mapa pot manifestar. Si hagués estat colze a colze amb algun/a alumne/a més  (cooperant) m’hauria enriquit més i hauria aprés més. Però per això hauria estat millor la classe presencial


Entre el mapa inicial al final hi ha una diferència molt gran, en el primer hi ha una intuïció que no estava malament però jo tenia el concepte que la tecnologia era la ciència aplicada. Suposo que puc fer més llegible i útil el mapa si utilitzo bé els connectors perquè hi entès bé les relacions.